İCRA TAKİBİ NASIL BAŞLATILIR?
Alacaklının elinde kambiyo niteliğinde bir belge bulunmaz ise, alacaklı genel haciz yoluna başvurur. Genel haciz yolunda alacaklı yetkili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatır. Alacaklının bu başvurusuyla icra takibi başlar, icra dairesine alacaklının takip talebi üzerine borçluya ödeme emri gönderir.
HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?
İcra takiplerinde hangi belgeler gereklidir
• Alacaklının kimlik belgesi.
• Alacak belgesi.
• Adres belgesi.
• Mal varlığı belgesi.
• Borçlunun gelir belgesi.
• Borçlunun mal varlığı belgesi.
• Borçlu tarafından talep edilen belgeler.
Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yolu İle Takip Süreci
İcra takip işlemleri için gerekli olan belgeler, alacaklının talebine ve dosyanın türüne göre değişebilir. Ancak genel olarak aşağıdaki belgeler gerekli olabilmektedir:
• İcra takibi talep dilekçesi
• Borçluya ait kimlik bilgileri
• Borçlunun adres bilgileri
• Alacağın miktarını kanıtlayan belgeler (fatura, senet vb.)
HANGİ İCRA DAİRESİNE BAŞVURMALIDIR?
İlamsız icra takiplerinde genel yetki kurallarına göre yetkili icra dairesi; genel olarak borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. Yani kesin hüküm bulunmayan hallerde; ilamsız takipte borçlunun takip tarihindeki ikametgahının bulunduğu yer icra dairesi yetkilidir . İcra ve iflas hukukunda genel yetki kurallarında HMK madde 5-19’daki yetki kuralları, ilamsız icra takiplerinde kıyasen uygulanmaktadır.
Türkiye’de yerleşim yeri bulunmayanlar hakkında genel yetkili icra dairesi, davalının Türkiye’deki mutad meskeninin bulunduğu yer mahkemesidir. Ancak, diğer özel yetki hâlleri saklı kalmak üzere, malvarlığı haklarına ilişkin dava, uyuşmazlık konusu malvarlığı unsurunun bulunduğu yerde de açılabilir.
Sözleşmeden doğan para borçlarına ilişkin icra takiplerinde, sözleşmenin ifa edileceği yer icra dairesinde de takip başlatılabilir. İfa yeri tarafların açık veya kapalı iradelerine göre belirlenir. Sözleşmede ifa yeri belirtilmemiş ise kanuni ifa yerine başvurulur. İcra takibi sözleşmeden kaynaklı bir para borcu ise ve sözleşmede aksine bir madde yok ise para borcu alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde ödenir. Bu durumlarda icra takibinin başlatılacağı yetkili icra dairesi alacaklının yerleşim yeridir. Diğer tüm sözleşmeden kaynaklanan icra takiplerinde, sözleşmenin yapıldığı yer icra dairesi yetkilidir.
Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
Taraflar icra dairesinin yetkisi hakkında yetki sözleşmesi yapabilir. Yetki sözleşmesi HMK madde 17 de düzenlenmiştir. Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla icra dairesini sözleşmeyle yetkili kılabilirler. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça icra takibi sadece sözleşmeyle belirlenen bu icra dairelerinde açılır.
İCRA TAKİBİ TÜRLERİ NELERDİR?
Alacağın türüne göre 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenen takip yollarından birisiyle icra takibi başlatılabilir. Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir. Bunların de kendi içlerinde alt türleri mevcuttur.
İLAMSIZ İCRA TAKİBİ NEDİR?
Alacaklının borçludan olan para alacağını, herhangi bir mahkeme kararı olmadan icra müdürlüğünün aracılığıyla tahsil etmesini sağlayan hukuki bir yoldur. İlamsız icra takibi, ilamlı icra takibinden farklı olarak, alacaklının elinde bir mahkeme kararı veya bir kambiyo senedi bulunmasına gerek yoktur.
İLAMLI İCRA TAKİBİ NEDİR?
İlamlı icra takibi, bir mahkeme kararının gereğinin yerine getirilmesi için başvurulan takip yoludur. İlamlı icra takibinde, mahkemeden lehine ilam alan kişi, icra dairesine başvurarak ve ilama dayalı olarak hakkının alınmasını talep eder. Para ve teminat alacağı dışında bir alacak için takip yapılmadan önce mutlaka mahkemede dava açılır ve ilam alınır. İlamlı icra takibinin konusu para alacağı, menkul teslimi, gayrimenkullerin tahliyesi, çocuk teslimi çocuk ile şahsi münasebet-görüştürme gibi konulardır. Alacaklı konusu para ve teminat dışında alacaklar için seçim hakkına sahiptir. Dilerse ilamsız dilerse ilamlı icra yoluna başvurabilir. İlamlı icra takibinde kullanılabilecek belgeler:
• Mahkeme kararı
• Mahkeme önünde yapılan sulh, kabul veya feragat,
• Hakem kararı
• Noter senedi
• Temyiz ve icra kefaletnameleri
KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ İCRA TAKİBİ NEDİR?
Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takip, elinde bir kambiyo senedi bulunan alacaklının başvurduğu özel bir ilamsız icra yoludur. Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluna başvurmak isteyen alacaklının elinde kambiyo senedi olarak nitelendirilen poliçe, bono veya çekten birinin bulunması gerekir
İCRA TAKİBİ SÜRECİ NASIL İŞLER?
Genel haciz yolu ile icra takibi temel olarak 6 aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar; 1) Takip talebi, 2) Ödeme Emri, 3) Takibin kesinleşmesi, 4) Haciz, 5) Satış, 6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir.
İCRA TAKİBİ SÜRECİNDE HANGİ ADIMLAR İZLENİR?
Genel haciz yolu ile icra takibinde ,icra takibi,alacaklının bir icra dairesine giderek bir takip talebinde bulunması ile başlar.Bu şartları sağlayan bir takip talebi ,icra müdürü tarafından onaylanarak icra takibini başlatılır.
İcra takibinin başlatılması ile beraber; borcunu ödemesi yahut icra takibine itirazı var ise ; bildirmesi için 7 gün içinde itirazını bildirmesi aksi halde icra takibinin kesinleşeceği ihtar edilir.
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Borçlu icra takibine itiraz etmesi halinde;alacaklı itiraz tarihinden 6 ay içerisinde icra mahkemesine itirazın kaldırılması davasını,bir sene içerisinde de genel mahkemelerde itirazın iptali davasını açabilir.Davaların sonunda mahkeme tarafından takibin devamına karar verilmesi halinde yine haciz safhasına geçilir.
BORÇLUYA ÖDEME EMRİ NASIL GÖNDERİLİR?
Ödeme emri, hüküm ve sonuçlarını tebliğ edilmesi ile doğurur. İcra dairesi en az 3 gün içerisinde ödeme emrini borçluya tebliğ eder. Ancak 3 günlük süre geçtikten sonra yapılan tebliğ de geçerlidir.
Ödeme emri PTT aracılığıyla ya da elektronik yolla tebliğ edilir. İş gerektiriyorsa icra dairesi, dairede çalışan memurlarla da tebligat yapabilir. Birden fazla borçlu varsa ayrı ayrı ödeme emri talep edilmesi gerekir.
BORÇLU ÖDEME EMRİNE İTİRAZ EDERSE NE OLUR?
Borçlunun süresi içerisinde bulunduğu itiraz ödeme emrine karşı koyar ve icra takibini durdurur.
ÖDEME EMRİNE İTİRAZ VE İTİRAZIN KALDIRILMASI
ÖDEME EMRİNE NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Ödeme emrine itiraz kural olarak icra takibini başlatmış olan icra dairesine yapılır. Ancak borçlu bulunduğu yerdeki icra dairesinden, takibi başlatan icra dairesine gönderilmek üzere itiraz için başvurabilecektir. Borçlu itirazını yazılı veya sözlü olarak dile getirebilecektir. İtiraz her iki şekilde de tutanağa geçirilir. İtiraz eden borçluya, itirazın yapıldığında dair bir belge verilecektir. Aynı şekilde itiraz yapıldıktan sonra 3 gün içinde icra dairesi bu itirazı alacaklıya da bildirecektir.
Ödeme emrine itiraz eden borçlu, adres olarak Türkiye sınırları içerisinde olan bir yerin adresini bildirmek zorundadır. Eğer kendisine tanınan süreler içerisinde Türkiye sınırları içerisinde bir adres bildiriminde bulunulmazsa, itiraz reddedilir.
Borçlu, itirazından her zaman vazgeçebilir veya borcunu ödeyebilir, ancak bunun kayıtsız ve şartsız olması gerekir.
Ödeme emrine itiraz süresi, borçlunun ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gündür. Kural olarak 7 günden sonra yapılacak itirazlar geçersizdir ve borçlu borcuyla ilgili bir iddiasını ancak dava ile ileri sürebilecektir. Süresi içinde yapılan ödeme emrine itiraz icra takibini durdurur.
İTİRAZ SÜRELERİ NE KADARDIR?
Bu itiraz hakkını kullanmak isteyen borçlu, belirli bir süre içerisinde (genellikle tebliğ tarihinden itibaren 7 gün) icra dairesine yazılı olarak itirazını bildirmelidir. İtirazın Gerekçesi: Borçlu, itirazında gerekçelerini detaylı bir şekilde belirtmelidir.
İTİRAZIN KALDIRILMASI VEYA İPTALİ NASIL SAĞLANIR?
Talep icra takibinin yapıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu icra mahkemesine yapılır. Talep süresi 6 aydır. İtirazın iptali dava dilekçesi ve duruşma gününün tebliği borçluya veya vekiline yapılır. İtirazın kaldırılması talebinden sonra icra mahkemesinde basit yargılama usulü uygulanır.
HACİZ İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
Haciz 6 aşamada gerçekleşir. Alacaklı tarafından haciz işlemi başlatıldığında bu 6 işlem sırası ile gerçekleşir ve alacaklı tarafın borcunun ödenmesi sağlanır. Haciz aşamaları şunlardır:
● Takip Talebi: Bu işlem haciz sürecinin ilk aşamasıdır. Borçlu tarafın tarihinin geçmesine rağmen borcunu ödememiş olması gerekir. Aynı zamanda herhangi bir ödeme planı da sunmamış olması haczin başlaması için olmazsa olmazdır. Alacaklı ve borçlu arasında herhangi bir uzlaşma gerçekleşmediğinde alacaklı taraf takip talebi oluşturur. Takip talebi sözlü, yazılı ya da elektronik formatta yapılabilir. Takip talebinin başlaması ile beraber alacaklı ve borçlu arasındaki ilişki yasal olarak mercek altına alınır.
● Ödeme Emri: Takip talebi formu doldurulduktan ve harçlar ödendikten sonra ödeme emri işlemi başlatılır. Bu aşamada takip talebini teslim alan icra müdürü bir ödeme emri oluşturur. Ödeme emri borçlu tarafa iletilir. Ödeme emrinde alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkiye, ödenmesi gereken miktara dair detaylı bilgiler yer alır. Borçlu tarafın ödeme emrini aldıktan sonra 7 günlük süresi bulunur. Bu süre zarfında borçlunun bir ödeme planı sunması, itiraz etmesi ya da borcunu ödemesi gerekir.
● Takibin Kesinleşmesi: Ödeme emrine borçlu taraftan herhangi bir karşılık gelmediğinde
takip kesinleşir. Aynı zamanda borçlunun hiçbir işlem yapmaması ve borcunu kabul etmesi durumunda da takip kesinleşir. Borçlunun ödeme emrine itiraz etmesi durumunda takip durur.
● Haciz: Takip kesinleştikten sonra haciz işlemi başlar. Haciz işleminin başlayabilmesi için takip kesinleşmesinden sonra alacaklı tarafın haciz için tekrar talepte bulunması gerekir. Talepten sonra borçlu tarafın varlıkları haczedilmeye başlar. Sadece borcu ödeyebilecek miktarda varlık haczedilir.
● Satış: Gerekli varlıkları teslim alındıktan sonra satış işlemi başlar. Haciz sürecine konu olan ve borçlu taraftan alınan varlıkların satışı gerçekleştirilir. Bu satış pazarlık yoluyla ya da açık artırma usulü ile gerçekleştirilebilir. Satış işlemi olmadan haciz sürecinin devam edebilmesi mümkün değildir. Haczedilen malların satılmadan alacaklı tarafa teslim edilmesi yasalara aykırı ve imkansızdır.
● Paraların Paylaştırılması: Haczedilen mallar satıldıktan sonra elde edilen para alacaklılar arasında paylaştırılır. Tek bir alacak varsa sıra cetveli ve paylaştırma işlemlerine gerek kalmadan alacak ödenir. Sıra cetveli birden fazla alacağın bulunması durumunda hangi alacağın daha öncelikli şekilde ödeneceğini belirler ve icra dairesi tarafından oluşturulur. Sıra cetvelindeki niteliklerine itiraz etmeleri durumunda alacaklılar dava açabilir.
HACİZ İŞLEMLERİ NASIL GERÇEKLEŞİTİRİR?
İlk etapta borçlu tarafın banka hesaplarına, dijital varlıklarına el koyulur. Buna e-Haciz adı verilir. Sonrasında alacaklı tarafın borcunu karşılayacak miktarda taşınır ya da taşınmaz mallara el koyulur. Haciz sürecine konu olan her türlü varlığın satışı gerçekleştirilir ve alacaklı tarafın borcu ödenir.
HANGİ MALLAR HACİZEDİLEBİLİR?
Haciz, alacaklının borçludan alacağını tahsil etmesi için yapılan işlemdir.Bu durumda çeşitli mallar ayrıştırılır. Hangi eşyalar haczedildi? Soru, cevabı arayan nesnededir.
İcra memuru, borçlunun ihtiyaç duymadığı mallara el koyabilir. Evdeki beyaz eşyada acil ihtiyaç duyulan ikinci bir ürün varsa mühürlenebilir. Ayrıca para, mücevher, antika, değerli taş vb. ele geçirilebilecek tüm eşyalardır.
Evde kullanmak ve yaşamı sürdürmek için gerekli olan eşyalara haciz yapılamasa da, birden fazla eşya türü varsa ihtiyaç duyulmayan eşyalar için haciz uygulanır.
Haczedilebilinen mallara örnek şunlardır ;
1. Borçlunun taşınır malları
2. Borçlunun taşınmaz malları,
3. Üçüncü kişilerdeki alacakları
4. Parasal mal varlığı değerleri oluşturur.
HACİZ İŞLEMİ SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Haczin yapılmasına ilişkin olarak tatil ve talik halleri dikkate alınmalıdır. Borçlu haciz sırasında haczin yapıldığı yerde ise huzurunda yapılır. Borçlu haczin yapıldığı bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır. Haczin önceden borçluya bildirilmesi gerekli değildir.
BORÇLU HAKKINDA HAPİS CEZASI UYGULANABİLİR Mİ?
Borç Yüzünden Hapis Cezası 2024 ancak istisnai ve kanunun saydığı hallede borçlunun icra ceza hakimliği kararı ile tazyiz (disiplin) hapsi ile cezalandırılmasıdır. Bu cezalar infaz kanunundan muaf olup tamamı infaz edilir. Öncelikle belirtmek gerekir ki Anayasamızın 37/7 Maddesinde ‘’ Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz.’’ denilmektedir. Yani bir kişi sadece sözleşmeye aykırı hareket ettiği için hapse girmez, özgürlüğünden alıkonulmaz.
Ancak sözleşmede borcun konusunu oluşturan edimi yerine getirmediğiniz takdirde tarafınıza icra takibi başlatılmışsa ve icra iflas kanunu 331-345. Maddeler arasındaki şartlar sağlanıyorsa borçlunun şikâyeti sonucunda disiplin veya tazyik hapsiyle karşı karşıya kalınabilmektedir. Borç yüzünden hapis cezası 2024 e ilişkin konularda ankara ceza avukatı ya da ankara avukat danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.
Hangi borçlulara hapis cezasının verileceği İcra ve İflas Kanunu’nun 337. maddesinde belirtilmiştir. İcra ve iflas sırasında sahibi olduğu malları göstermeyen borçlu yüzünden alacaklının sıkıntıya düşmesi sebebi ile, alacaklının şikayeti neticesinde kendisine 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir
HANGİ DURUMLARDA BORÇLU HAKKINDA HAPİS CEZASI VERİLİR Mİ ?
Hangi borçlulara hapis cezasının verileceği İcra ve İflas Kanunu‘nun 337. maddesinde belirtilmiştir. İcra ve iflas sırasında sahibi olduğu malları göstermeyen borçlu yüzünden alacaklının sıkıntıya düşmesi sebebi ile, alacaklının şikayeti neticesinde kendisine 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir. Ancak alacaklının herhangi bir zarara uğramadığını ispat eden borçlu hapis cezasından kurtulacaktır. Diğer haller;
Boşanma sonrası doğan nafaka kararına uymayarak zamanında ödeme gerçekleştirmeyenlere tazyik hapsi verilir.
Çocukların velayetlerini ellerinde bulunduran kişilere çocukların teslimi sırasında sıkıntı çıkarılması ve karar uyulmaması durumunda da yine hapis cezası verilir.
Kiracının borcunu ödememesi ve ev sahibinin mağdur edilmesi durumunda hapis kararı çıkarılır.
İcra geleceği için yanlış mal beyanında bulunarak mal varlığını eksik göstermek ve bu sebeple alacaklının mağdur edilmesi durumunda da hapis cezası verilecektir.
Borçluların, borçlarını ödemek için kendilerine sunulmuş olan şartları mazeret belirtmeksizin ihlal etmesi durumunda hapis cezası verilecektir.
Durumun önemini kasten artıranlar ve yaptıkları eylemler sebebi ile acze mahal verenlere de hapis cezası verilecektir. Bu eylemler; şans oyunları oynamak, vurdumduymaz bir şekilde hareket etmek, ihmalkar davranmak ve sürekli olarak gereksiz masraf yapmak olarak belirlenmiştir. Kişi bu eylemler neticesinde kullandığı para ile borcunun bir kısmını kapatabilir.
Sermaye şirketleri için iflas istemek durumunda kalanlara da hapis cezası verilecektir.
Yaptıkları iflas ve konkordato faaliyetlerinde kişisel menfaat gözetenlere de mahkumiyet cezası verilecektir.
Belirlenmiş olan ticari usullere aykırı hareket edenlere özgürlüğü kısıtlayıcı cezalar verilir.
Konkordato faaliyetlerinde kasten ve hile yapmak sureti ile tarafları zarara uğratanlara da mahkumiyet cezası verilecektir.
İflas etmiş şahısların mallarını iade etmeyenlere hapis cezası verilecektir.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunanların da özgürlüğü kısıtlanacaktır. Ayrıca mal beyanı sonrası kazançlarında değişim olduğunu bildirmeyenler için de bu ceza uygulanacaktır.
İhaleye katılan, ancak ihaleden çekilmesi durumunda kendisine farklı yararlar vaat edilmesi durumunda açık artırmaya katılmaktan vazgeçenlerin de özgürlükleri kısıtlanacaktır.
Ticari faaliyet göstermekte olan işletmelerde yönetici şahsın kanunda beyan edilen görevlerini yerine getirmemesi durumunda mahkumiyet kararı verilir.
Kendisine teslimatı yapılan malları geri vermeyenler ve verilmiş olan ilam (kesinleşmiş mahkeme kararlarına) uymayanlara İcra ve İflas Hukuku gereğince hapis cezası verilecektir.
TAŞINIR VE TAŞINMAZ MALLARIN SATIŞI
HACZEDİLEN MALLARIN SATIŞI NASIL YAPILIR?
İcra dairesi kural olarak satışı kendiliğinden yapamaz. Satışın gerçekleşmesi için alacaklının veya borçlunun bu yönde bir talebin bulunması gerekmektedir. Satış talebi, yazılı veya tutanağa geçirilmek suretiyle sözlü olarak, takibi yürüten icra dairesine yapılır. Satış talep etme yetkisi alacaklıya ve borçluya aittir.
İCRA İHALESİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?
Artırmanın yapılacağı gün ve saat aralığı, artırmaya başlangıç tarihinden en az on beş gün önce ilan edilir. Elektronik satış portalında yapılacak ilan, artırmanın bitimine kadar erişime açık tutulur.
İlanın şekli ve gazete ile yapılıp yapılmayacağı icra dairesince ilgililerin menfaatlerine en uygun geleni nazarı dikkate alınarak tayin edilir. İlanın yurt düzeyinde yayımlanan bir gazete ile yapılmasına karar verilmesi hâlinde bu ilan satış talebi tarihinde tirajı 50.000’in üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden biriyle yapılır.
Gazete ile yapılacak ilanlara satış şartnamesi eklentisiyle geçirilmeyip, satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, önemli vasıfları, tahmin edilen kıymeti ve bulunduğu yer, artırmanın yapılacağı gün ve saat aralığı ile artırmaya ilişkin bilgilerin yer aldığı elektronik satış portalı yazılmakla yetinilir.
Açık Artırma Usulünde Birinci Artırma
İhale, icra müdürü tarafından, ilanda belirlenen gün ve saatte, haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin %50’si üzerinden başlatılır.
Artırmaya katılabilmek için hacizli malın kıymetinin %10’unu karşılayacak tutardaki teminatın satışı yapan icra dairesinin banka hesabına yatırılması zorunludur.
Gösterilecek teminatın teminat mektubu olması hâlinde, artırmaya katılacakların, en geç artırma süresinin bitiminden önceki iş günü mesai bitimine kadar satışa konu hacizli malın kıymetinin %10’unu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubunun, satışı yapan icra dairesine tevdi edilmesi zorunludur.
Şartların yerine gelmesi hâlinde mal, en yüksek teklif verene ihale edilir.
Artırma bedelinin;
• Malın tahmin edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve
• Rüçhanlı alacakların toplamından fazla olması ve
• Satış ile paylaştırma masraflarını da karşılaması gerekir.
Açık Artırma Usulünde İkinci Artırma
Asgari ihale bedelinin teklif edilmemesi nedeniyle ihalenin yapılamadığı veya en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatırmaması sebebiyle ihalenin iptal edildiği hâllerde ikinci artırma, ilk açık artırmadaki şartlar çerçevesinde tekrar yapılır.
İkinci artırmanın başlangıç tarihi, birinci artırmanın bitimi tarihinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde belirlenir.
İkinci artırmada da ilanda belirlenen gün ve saatte, haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin %50’si üzerinden başlatılır.
Birinci artırmada belirtilen kurallar ikinci artırmada da geçelidir.
SATIŞTAN ELDE EDİLEN GELİR NASIL PAYLAŞTIRILIR?
Haczedilen mallar satıldıktan sonra elde edilen para alacaklılar arasında paylaştırılır. Tek bir alacak varsa sıra cetveli ve paylaştırma işlemlerine gerek kalmadan alacak ödenir. Sıra cetveli birden fazla alacağın bulunması durumunda hangi alacağın daha öncelikli
şekilde ödeneceğini belirler ve icra dairesi tarafından oluşturulur. Sıra cetvelindeki niteliklerine itiraz etmeleri durumunda alacaklılar dava açabilir.
Alacaklılara ödenecek para, aşağıda sayılmış olan üç kısımdan oluşur:
• Takip konusu ana alacak
• Alacağın işlemiş faizleri
• Takip giderleri
Satıştan elde edilen paradan öncelikle tüm alacaklıları ilgilendiren ortak giderler karşılanır. Alacaklılara yapılacak ödeme veya paylaştırma, bu ortak giderler çıkarıldıktan sonra kalan paradan yapılır. Bu ortak giderlere satış, paylaştırma, nakliye ve yediemin giderleri örnek verilebilir.
İCRA TAKİBİNİN DURMASI VE DÜŞMESİ
HANGİ DURUMLARDA İCRA TAKİBİ DURDURULUR ?
İlamsız icra takibi; genel haciz, kambiyo senetlerine dair haciz, kiralanan taşınmazlara ait icra olmak üzere 3 farklı yolla yapılabilir. İlamsız icrada, borcu kişinin ödeme emrinin tebliğ edilmesiyle birlikte, en geç 7 gün içinde itirazda bulunması durumunda, icra takip işlemi durdurulur.
İCRA TAKİBİ NE ZAMAN DÜŞER ?
icra takip dosyası, dosya icraya verildiği an itibariyle 1 yıl içerisinde işlem görmemesi durumunda işlemden kaldırılır. Bu durumda, icra takibinin düşmesi denir. Ancak, 1 yıl sonrasında kapanan dosyaları yenileyerek bu durum düzeltilebilir.
BORÇLUNUN HAKLARI VE İCRA AVUKATININ ROLÜ
ALACAKLININ İCRA SÜRECİNDEKİ HAKLARI NELERDİR?
Alacaklı, vadesi geçen ve ödenmeyen borçların tahsil edilmesi için icra dairesine başvurabilir. Bu hak, alacaklının borcun ödenmemesi durumunda yasal yollara başvurarak alacağını koruyabilmesini sağlar. Alacaklının tahsil hakkı, icra takibi başlatma, haciz işlemleri yapma ve gerekirse borçlunun mal varlığı üzerindeki haklarını satış yoluyla nakde çevirme yetkisini içerir. Ayrıca, alacaklılar için yasal koruma, borçlunun mal varlığının değerinin korunması ve satış işlemlerinin adil bir şekilde gerçekleştirilmesini kapsar.
İCRA AVUKATI NE YAPAR VE NASIL YARDIMCI OLUR?
İcra avukatı, gerçek veya tüzel kişilerin para veya başka tür alacaklarını icra dairesi marifetiyle alabilmeleri hukuki yardım maksadıyla başvurdukları kişidir. Alacaklı adına icra takibi başlatır, süreci takip eder, müvekkilinin alacağını tahsil etmek için onun adına her türlü işlemi yapar.
İcra avukatının temel görevi alacaklı müvekkili adına alacağın tahsilatını mümkün olan kısa sürede yapmaktır. İlk olarak borçlu ile müzakere yoluyla borcu tahsil etme yoluna gidebilir.
Başarılı olunmaması durumunda icra dairesi marifetiyle tahsilat yapmaya çalışır. Bu yolda takip başlatmak, haciz işlemlerini uygulamak, fiili hacze gitmek, satış işlemlerini yapmak avukatın temel görevleridir.
Avukatın başlıca sorumluluğu ise tahsil ettiği parayı en kısa sürede müvekkile ulaştırmaktır. Buna ek olarak diğer önemli sorumluluk ise müvekkilini süreç ile ilgili bilgilendirmektir.